Hur långt är det till månen?

Vem har inte blickat upp i natthimlen och ställt sig frågan “hur långt är det till månen”?

Liksom alla himlakroppar är månen i konstant rörelse och den befinner sig inte heller alltid på exakt samma avstånd från jorden. I genomsnitt är dock månen belägen cirka 384 400 kilometer från jorden, eller 1,29 ljussekunder.

Hur långt är det till månen i kilometer?

Månens avstånd varierar inom dess bana. När den är som längst bort så är den 405 696 kilometer från jorden. Vid sin närmaste punkt är den 363 104 kilometer från oss. Detta ger ett genomsnitt på 384 400 kilometer. Det är cirka 60 gånger jordens radie, eller tillräckligt avstånd för att 30 stycken planeter av jordens storlek skulle få plats emellan.

Om du hellre vill veta hur långt det är till månen i mil så är svaret att avståndet i genomsnitt är 38 440 mil, eller 238 855 miles.

Hur lång tid tar det att resa till månen?

För NASA:s rymdskepp Artemis I planeras hela resan fram och tillbaka till månen ta 26-42 dagar. Själva utresan börjar med ett varv runt jorden och beräknas i sin helhet ta 8-14 dagar. Rymdskeppet ska sedan ligga i omloppsbana runt månen i 6-19 dagar, varefter följer hemresan på 9-18 dagar.

Det har verkligen gått lång tid sedan den första bemannade månlandningen ägde rum med Apollo 11, den 20 juli 1969. Neil Armstrong och svenskättade Buzz Aldrin blev då de första av de hittills totalt tolv personer som satt sin fot på månens yta. Avfärden ägde rum från Kennedy Space Center i Florida endast 4 dagar före landningen och även återfärden till jorden tog 4 dagar. 

Det kanske ter sig märkligt att den resa som på 1960-talet endast tog 8 dagar ska ta så mycket som 1-1,5 månader idag. Men syftet med resorna var och är olika. Under den resa som planeras 2022 är syftet inte ens att landa på månen – rymdskeppet ska inte vara bemannat – men resan ska bland annat förbereda för en kommande resa med detta mål.