Sofia Rågenklint – programledare och djurälskare

Sofia Rågenklint, född 15 september 1974, är främst känd som programledare. Genom åren har hon lett över 20 stycken tv-program, och hon har även haft ett omskrivet äktenskap med sångaren Patrik Isaksson. Här finns allt du behöver veta om Sofia Rågenklint.

Snabbfakta om Sofia Rågenklint

Fullständigt namnSofia Rågenklint 
Känd förProgramledare i tv 
ÅlderFödd 1974, alltså 48 år gammal
LängdOkänt 
Bor iRydebäck 
NummerSofia Rågenklints nummer är svårt att hitta på nätet 

Sofia Rågenklint och alla hennes program

Sofia Rågenklint har minst sagt en gedigen erfarenhet i tv-branschen, som programledare. Hon har bland annat medverkat i dessa tv-program: 

 • Djurvänner (2003)
 • Ordjakten (2003)
 • Djurhjälpen (2004)
 • Thai vets (2005)
 • Postkodlotteriets 50/50 (2007) 
 • Skärgårdsdröm (2012) 
 • Husräddarna (2012) 
 • Min stora lata familj (2012) 
 • Söndag med Sofia (2013-2016) 
 • Djursjukhuset (2014-2016) 
 • Fråga doktorn (2021) 

Sofia Rågenklint – bakgrund och familj 

Sofia är uppvuxen i Äppelbo i Dalarna. Hennes pappa var dansbandsångaren och låtskrivaren Bosse Fransson i Drifters. Hennes mamma jobbade som frisör. Det finns inte så mycket information om huruvida hon har syskon eller inte, åtminstone inte på nätet.

Sofia blev känd för hela svenska folket när hon kom trea i Fröken Sverige år 1999. 

Sofia Rågenklint – kärleksliv

Sofia Rågenklint gifte sig med sångaren Patrik Isaksson år 2001. De skilde sig 2003. De återförenades dock och fick två barn ihop, två söner, innan de bröt för gott år 2011. Sönerna heter Tim och Alex och är 17 respektive 15 år gamla.

Ett par år efteråt träffade hon kärleken Anton Strand, som hon köpte hus tillsammans med i Stockholm. Därefter var hon i en längre relation med konstnären Jonas Nemeth. De bodde även tillsammans i Rydebäck utanför Helsingborg. Efter nio år tillsammans separerade de nyligen, efter att ha varit nära att gifta sig två gånger under pandemin. 

Sofia Rågenklint sjuk 

I samband med att Sofia Rågenklint började som programledare på Fråga doktorn i SVT avslöjade hon att hon själv precis hade varit sjuk, nämligen i utbrändhet. I flera intervjuer berättade hon om att hon gick in i den så kallade väggen när hon flyttade till Rydebäck utanför Helsingborg, där hon bor för tillfället.

Då var hon extremt trött och tappade minnet, och att stiga upp på morgonen var en kamp. Hon jobbade väldigt mycket och pendlade mellan Skåne och Stockholm. Dessutom blev hennes mamma sjuk i lungcancer år 2017. Sofia försökte då vara så mycket med mamman som möjligt och reste dessutom hem till Äppelbo i Dalarna.

I vissa perioder bodde hon med sin mamma på Falu lasarett, och hon skjutsade även henne till behandlingarna på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Efter mammans tragiska bortgång blev det helt enkelt för mycket, och utmattningen var total. Numera har hon lagt om livet totalt, enligt henne själv. 

Sofia Rågenklints hund

Sofia Rågenklint har en hund, närmare bestämt en dvärgschnauzer som heter Roxie. Hunden har varit en stor del i tillfrisknandet från utbrändheten, och var den som fick henne att lugna ned sig och ta sig ut på promenader. 

Sofia Rågenklint kan ses i Fråga doktorn

Sofia Rågenklint jobbar just nu som programledare för SVT:s program Fråga doktorn, tillsammans med läkare Karin Granberg. Hon tog över efter omtyckta Suzanne Axell, och hon har tidigare sagt i intervjuer att hon alltid har varit ett stort fan av programmet och att hon och mamman brukade titta på programmet tillsammans.

Fråga doktorn går ut på att läkaren Karin Granberg svarar på tittarnas frågor, och i varje program tas ett specifikt hälsoproblem upp. Programmet är ett av de populäraste på SVT och har sänts sedan 2003. 

Sofia Rågenklint i bikini

Sofia Rågenklint gjorde en omtalad ”sarongkupp” när hon medverkade i Fröken Sverige 1999 och dök upp i sarong och bikini i baddräktsmomentet.