Vattenfall i Sverige

Sverige kanske inte har så pampiga vattenfall som Niagarafallet i Nordamerika eller Victoriafallen i Afrika, men det finns en hel del häftiga vattenfall i Sverige. Vi tänkte guida dig lite om både Sveriges högsta vattenfall och Sveriges största vattenfall. Även de forsar som är värda att besöka. För visst är det så, stora vattenfall brukar ge häftiga forsar.

Vattenfall kan dock mätas på många olika sätt, då särskilt höjden. Ibland är det fria fallet som mäts, ibland är det vissa delar av fallet medräknat som inte alltid är ett fall, eller om det är flera mindre fall som kommer efter.

Vi har tittat på vattenfall i Sverige karta visar så låt oss ta en resa genom Sveriges län och se vilka vattenfall som utmärker sig.

Besök högsta vattenfallet i Dalarna

I Dalarna finns det faktiskt vattenfallssafari att åka på. Bland de vattenfall Dalarna erbjuder hittar du sju både vackra och mäktiga vattenfall, bland annat Sverige högsta vattenfall, Njupeskär. De här kan du besöka, presenterade i bokstavsordning:

 • Fjätfallen i Särna
 • Helvetesfallet och Storstupet i Orsa
 • Njupeskär i Fulufjällets nationalpark
 • Rotensugnet i Älvdalen
 • Stops vattenfall i Älvdalen
 • Styggforsen i Boda
 • Yxningåfallet i Särna

Fakta om Njupeskär, Sveriges högsta vattenfall

 • Totalt 93 meter högt
 • Fritt fall är 70 meter
 • Tillåtet att isklättra på vintern

Sevärda vattenfall även i södra delar av Sverige

De vattenfall Värmland har är inte så många och kända som de i norr. Men de har några som ofta kommer upp som sevärdheter såsom Digerfallet (även kallat Stora falla i Värmland), Brattfallet och Fämtfallet.

Däremot bland de vattenfall Västra Götaland har hittar vi Älgfallet som ligger i Tanums kommun vid den norsk-svenska gränsen. Det hamnar på topplistan för höga vattenfall med sina 46 meter. Länet har dessutom fler som har hög fallhöjd, lite beroende på hur det mäts. Så vill du göra en rundtripp i Västra Götaland finns ytterligare några skönheter att besöka.

 • Vattenfallet vid Vallerån utanför Kungälv faller ungefär 40 meter och till största delen vertikalt.
 • Skäktefallet är mer känt som Brudslöjan och är en populär sevärdhet. Inte så högt, dock vertikalt fall på mellan 15 och 20 meter.
 • Ramhultafallet är ett vattenfall som faller i etapper. Så även om själva fallhöjden är mellan 50 och dryga 60 meter är det inte bland de högsta fria fallen.
 • Fluxfallet vattenfall Göteborg ståtar med är nästan 40 meter. Fallet är lite svajigt och faller inte rakt ner, men det är högt.
 • Till sist Byklevsfallet som är ytterligare ett etappfall på 25 meter. Lätt att komma till.

Imponerande vattenfall Jämtland stoltserar med

När vi tar oss en titt på Jämtland finns det otroligt många vattenfall, här finns faktiskt fem av de vattenfall som är bland de högsta vattenfall Sverige har, men även de största vattenfall Sverige har.

Stora Sjöfallet vattenfall, 20 mil från Jokkmokk, var tidigare Sveriges största och kallades för Nordens Niagara. Tyvärr har dagens moderna samhälle påverkat naturen och Lule älv har dämts upp och letts om för att passera vattenkraftverk istället.

Men nedan hittar du andra mäktiga fall att besöka.

 • Hällingsåfallet är ett vattenfall i nordvästra Jämtland som faller rakt ner i en mer än 40 meter djup ravin. Den fortsätter sedan i en av de forsar i Sverige som är helt unika. Det är nämligen den längsta kanjon som finns i Sverige. Dessutom är det här ett vattenfall nordvästra Jämtland är stolta över eftersom det är det fjärde högsta i Sverige.
 • Ristafallet som är ett fall i Indalsälven är 14 meter, inte så högt men desto bredare med sina 50 meter. Lite kuriosa är att det här vattenfallet är med i Ronja Rövardotter och fick då filmnamnet Glupafallet.
 • Fettjeåfallet har samma fria fall som Sveriges högsta vattenfall, det vill säga 70 meter. Det är ett vattenfall Östersund är stolta över. Det ligger cirka 12 mil från Östersund, söder ut.
 • Tännforsen är Sveriges största vattenfall. Det är enorma vattenmassor som passerar det här 60 meter breda och 38 meter höga vattenfall. Som de flesta sevärdheter i Sverige har även Tännforsen en legend. Det låg tidigare en stor blocksten i vattenfallet, Björnstenen. Det sägs att det var en björn som fastnade där när den försökte korsa vattenfallet. Den här stora stenen försvann spårlöst i den starka vårfloden år 1992.

Vackra och mäktiga besöksmål

Låt oss tipsa om lite fler både häftiga och vackra vattenfall i vårt avlånga land som helt klart är värda ett besök. För vattenfall är vackra oavsett höjd och storlek. Exempelvis Lindefallet vattenfall är en bäckravin som ger nästan en tropisk känsla.

Fjällen bjuder också på vackra fall. Funäsdalen erbjuder inte bara skidåkning, det vattenfall Funäsdalen har, Anderssjöåfallet, är ett fall du kommer riktigt nära tack vare en trätrappa som löper längs med fallet. Mäktig upplevelse av vattnets styrka.

Till sist måste vi ta upp en av de forsar i Sverige som helt klart är ett måste att besöka. Storforsen lockar tusentals besökare varje år med sin kraft och storlek. Den är en del av Piteälv och är faktiskt en av Europas största forsar. Men här kan du även se det döda fallet, raviner med sällsynt växtlighet samt jättegrytor.

Så varför inte göra som i Dalarna, åk på en vattenfallssafari genom vårt avlånga land.

Relaterade inlägg

Dela inlägget:

Senaste inläggen

Nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad