Så hittar du bästa aktier för 2022

Börsen, fonder, aktier, aktiefonder. Många av oss har självklart hört dessa orden tidigare, men det är inte alla som förstår vad de innebär. För att göra det så lätt som möjligt för dig har vi här skapat en text som så enkelt som möjligt förklarar vad allt det här innebär.

Oavsett om du är intresserad av att börja spara i fonder eller investera i aktier är det väldigt viktigt att du förstår hur det hela fungerar. Det finns ett antal hemsidor på nätet som kan hjälpa dig med detta samt tips på aktier.

Många väljer börsen när de vill spara pengar eller pensionsspara. Det kan dock vara knepigt ifall du inte har kunskapen som krävs.

Vad är börsen?

En börs är en slags handelsplats där du kan köpa och sälja aktier och produkter. Köpen och försäljningarna sker av värdepapper. Handelsplatsen fungerar ungefär som en auktion där alla säljare lägger ut olika aktier som köpare sedan kan lägga bud på. Börsen kommer sedan matcha köpare och säljare på ett sätt som ser till att det blir en affär. Vissa funderar på att låna pengar när de ska börja handla med börsen. Detta är inte alltid rekommenderat eftersom det kan vara ett väldigt osäkert på om du tjänar på det hela eller inte.

Populära aktier kommer stiga i pris om de har fått ett stort intresse, samt om de har många köpare.

Börsen, eller en börs, handlar inte endast med värdepapper. Det finns börser för en rad olika saker, som olja, el, råvaror och mycket mer.

Fonder och aktier – skillnader

En aktie och en fond är två olika sparformer som över tid visat ge en bra avkastning. Men vilken skillnad är det mellan dessa sparformer? Ett sätt att förklara skillnaden är att ett alternativ är som att köpa en tårta, medan det andra alternativet är som att köpa alla ingredienser och sedan baka tårtan.

I detta exemplar står tårtan för en fond. Väljer du att investera i fonder innebär det att du får ett sorts paket. I detta paket har sedan ett fondbolag satt ihop olika aktier. För dig som inte har möjlighet att lägga ner tid är det här en väldigt bekväm lösning. Du låter nämligen andra göra det mesta av jobbet.

En aktie däremot är en ägarandel i ett aktiebolag, eller enskilt bolag. Du måste skapa en egen portfölj, eller paket, om du ska investera i aktier. Detta gör att sprida dina risker. Till skillnad från investering i fonder kräver det här mer intresse, engagemang och kunskap.

Vad är aktiefonder?

Aktiefond är en sista sak vi vill förklara lite om. Kort sagt är detta en sorts fond som väljer att investera i ägarandelar i ett företag, alltså i aktier. Ju bättre de olika företagen därefter utvecklas, innebär det alltså en bättre avkastning både för fonderna och aktierna som de ingår i.

En aktiefond kan ha en rad olika inriktningar och kan investera i flera olika regioner och branscher.

Relaterade inlägg

Dela inlägget:

Senaste inläggen

Nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad