Leif och Billy – norrländsk humor när den är som bäst

Billy och Leif heter två av Sveriges största humorkaraktärer. Serien finns att se på SVT play. Nu senast kom säsong 6 och eftersom den är så pass poppis som den är kommer snart en ny säsong. Men trots att serien är populär och har många tittare så kan du ju ha missat den.

Därför kommer du i den här artikeln kunna läsa mer om karaktärerna Leif o Billy, vad serien handlar, vilka skådespelarna är och annat intressant.

Leif och Billy – Handling

Kort sagt kan serien beskrivas som en humorserie där tittaren får följa bröderna Leif och Billy Öhman. De bor i en liten ort i Norrland som heter Sörbäcken vilket är en fiktiv ort. Under seriens gång får vi följa deras vardag när de försöker få ihop det ekonomiskt eftersom de båda är arbetslösa och har sällan råd med vare sig mat eller hyra. Detta leder till att de ofta går den kriminella vägen för att få ihop pengar.

Av ortens övriga befolkning anses Leif & Billy vara något knepiga och därför är de rätt utstötta. Det är vanligt att de kommer i konflikt med sina grannar. Att följa två utstötta bröder kan verka rätt vemodigt. Men faktum är att serien har en väldigt humoristisk ton och lockar tittarna till skratt. Humorn kan i vissa fall vara ganska rå och kan gå över gränserna. Men det är också en anledning till varför serien har fått så många tittare.

Figurerna i serien

Som du säkert har förstått vid det här laget så är karaktärerna Leif och Billy, eller Leif å Billy som det bör uttalas på norrländska seriens två huvudkaraktärer. De är bröder där Leif är den äldre och Billy den yngre. Trots att de inte har någon övrig familj eller är särskilt omtyckta av ortens andra invånare så dyker det givetvis upp andra figurer i serien. Till exempel grannen Tony som de ofta hamnar i konflikt med som dessutom har ett jaktlag bröderna gärna vill vara med i. Förutom Tony finns det andra återkommande karaktärer. Till exempel Bullen, Dunken, Micke och Thomas.

Skådespelare i ”Leif och Billy”

Bakom varje rollkaraktär finns en hårt arbetande skådespelare som tagit fram sin bästa norrländska dialekt och bjuder på klockren komisk timing när de levererar deras repliker. Det finns många skådespelare som gjort inhopp i serien. I den här delen får du några exempel på skådespelare du finner i rollistan.

  • Billy Öhman – Alfred Svensson
  • Leif Öhman – Klas Eriksson
  • Tony – Fredrik Hallgren
  • Thomas Silverdahl – Christoffer Olofsson
  • Micke – Duncan Green
  • Dunken – Albin Grenholm
  • Bullen – Göran Forsmark

Leif Billy på YouTube

Trots att Leif och Billy numera är starkt förknippade med den serie som SVT står bakom och producerar så kom figurera till innan dess. Det var i samband med att kompisarna Klas och Alfred började producera sketcher som vi först kunde börja se figurerna. De hade en egen YouTube kanal som hette JokeMock!

Och det var alltså där de första videoklippen med bröderna Leif o Billy först kom. När de först började göra humorsketcher med de norrländska bröderna så kallades de för nordic hillbillies. Men sen fick de namnen Leif och Billy. Klippen med Billy och Leif fick allt fler tittare vilket ledde till att någon på SVT fick nys om dem.

Sedan dröjde det inte alltför länge innan Klas och Alfred fick chansen att producera säsong 1 på SVT vilket sedan förlängdes med en säsong 2. Idag är de uppe i sex säsonger och den sjunde kommer snart.

SVTplay Leif och Billy

I och med att de största fansen av serien är något yngre så finns serien främst att se på SVT:s egna playtjänst som heter SVT play. Men serien har också gått på vanlig tv.

Den första säsongen av Leif och Billy kom år 2017 vilket bara var början på seriens framgång. Sedan den första säsongen har det kommit en ny säsong varje år. Men under 2021 blev tittarna bortskämda med hela två säsonger varav säsong 5 släpptes på våren och säsong 6 senare samma höst.

Eftersom konkurrensen är hård och budgeten begränsad så är det ganska ovanligt att en serie får flertalet säsonger. Men det gäller inte för Leif och Billy. Serien är populär och tittarna tycks bara vilja ha mer och mer och därför finns det ännu inga planer på att serien skulle avslutas och fansen kommer snart kunna se den nya säsongen.

Seriens framgång

Leif och Billy är idag en av de mest framgångsrika humorserierna. Större delar av deras målgrupp består av unga och unga vuxna. Men även yngre och äldre ser på serien och tycker väldigt bra om den. Det är alltså seriens tittare som står bakom framgången vilket är en anledning till varför SVT fortsätter att producera nya säsonger av serien.

År 2020 blev serien prisad på kristallengalan då den vann årets humorprogram.