Så väljer du rätt typ av jaktradio

Oftast är du inte ensam när du är ute och jagar. Utan det vanligaste är att du har ett helt jaktlag du behöver kunna kommunicera med. Både för att det ska vara enkelt men även för säkerhetens skull. När det gäller vapen är det bäst att ta det säkra före det osäkra.

Vilken frekvens är bäst?

Det här är faktiskt den vanligaste frågan gällande jaktradio. Det finns två alternativ att välja mellan och det gäller att hela laget har samma frekvens. Två jaktradios på olika frekvens kan inte kommunicera med varandra, vilket gör dom värdelösa.

Med 31 MHz har du som regel bättre räckvidd i kuperad terräng. Och det passar utmärkt i norra Sverige. I södra Sverige däremot är det vanligare med 155 MHz som fungerar bättre i glesare terräng.

Innan du köper en jaktradio är det viktigt att du kollar upp vilken frekvens det övriga jaktlaget använder sig av. Detta så att även du kan kommunicera med laget när ni är ute på jakt tillsammans.

Med sladd eller trådlöst?

Nuförtiden finns det en hel uppsjö av olika jaktradio att välja mellan som är utrustade med Bluetooth. Det gör jaktradion smidigare att använda eftersom du slipper sladden upp till hörlurarna som faktiskt kan störa din koncentration.

Men självklart finns det ännu det gamla hederliga hörlurarna med sladd för dem som föredrar det. Fast det är rekommenderat att köpa en jaktradio med mikrofon så att du slipper ta upp hela radion varje gång du vill sända något.

Design och vikt

När det gäller design är det väldigt individuellt. Alla har vi olika smak och föredrar olika designer. Men tänk på att det trots allt är en jaktradio som mest kommer att ligga i en stängd ficka. Så du behöver inte köpa en radio som ska visas upp som en telefon.

Experterna rekommenderar en jaktradio i en stark färg, för exempel signalfärg. Om du skulle råka tappa din jaktradio är den lätt att hitta samt att du faktiskt syns i skogen. Som kan vara viktigt under jaktsäsongen.

Smarta tillbehör

Numera finns det otaliga smarta tillbehör till jaktradio. Du som älskar prylar kan lätt spendera mycket pengar om du inte tänker dig för. Men de vanligaste tillbehören är praktiska tillbehör som du faktiskt har nytta av.

Du som jagar i tät terräng har mycket nytta av en skogsantenn för att alltid kunna kommunicera med laget. Och det är alltid smart att ha med reserv batterier när du beger dig ut i skogen. För vem vill sitta med en jaktradio utan batteri?

Välj och vraka mellan olika smarta och praktiska headset som gör kommunikationen lättare och bekvämare. Och kom även ihåg en mikrofon, du kommer snabbt att upptäcka att det blir mycket enklare med en mikrofon fäst i kragen.

Ett riktigt favorit tillbehör som de allra flesta köper är just en sladd som kopplar ihop jaktradio och hörselkåpor. Men om du köper en jaktradio med Bluetooth är det självklart inte nödvändigt med någon sladd.

Och du som alltid har fickorna fulla bör köpa en smidig radiosele!

Relaterade inlägg

Dela inlägget:

Senaste inläggen

Nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad