En snabbguide för dig som går i lånetankar

Idag så är det inte ovanligt att man ser information och reklam kring olika lån. Det har blivit lättare än någonsin tidigare att låna pengar online och det är inte bara banker som erbjuder möjligheten att ta ett lån på 450 000 eller mer.

Men det är samtidigt vanligt att man känner sig orolig eller nervös inför att teckna upp sig på ett lån på så stora summor. I den här texten så kommer vi att tillhandahålla praktisk information kring hur man kan gå till väga för att låna pengarna, samt vad man behöver tänka på för att se till att det blir en så bra ekonomisk upplevelse som möjligt.

Att ta ett lån 450 000 eller mer är någonting som är ett enormt ekonomiskt beslut och det är viktigt att du tänker igenom ditt beslut innan du landar i någonting.

Om du vill ha mer praktisk information kring att låna pengar online så är det klokt att vända sig till en informations och jämförelsesida såsom Enklare. Där kan du få information kring olika räntor och även ta del av erbjudanden från olika långivare. På så sätt så kan du enkelt och smidigt få en överblick kring hur allting fungerar samt vilka möjligheter som finns för dig som låntagare.

Hur kan man låna pengar?

Idag så kan man låna pengar antingen genom att man kontaktar sin bank och tar ut ett privatlån eller ett bolån. Ett bolån är en lång process som inkluderar lånelöfte och pengarna ska sedan också användas till att köpa en bostad i stället för någonting annat. 

Vad krävs för att få låna pengar i bank?

En fast anställning
En fast anställning

För att få låna pengar hos en bank så krävs det att du har en fast anställning och en inkomst som gör att du klarar av att betala av lånet som du har tecknat upp dig på. 

Du kan alltså inte låna pengar utan inkomst hos en bank, även om detta är möjligt hos vissa andra låneföretag.

När man lånar hos en bank så tas det också alltid en kreditupplysning via UC. UC står för upplysningscentralen och är ett företag som arbetar med att ta fram information kring en bank gör en bra och trygg affär när de lånar ut till en låntagare.

Det går även att låna pengar utan UC, men detta görs i så fall hos ett låneföretag och inte hos en traditionell bank. Banken är alltså inte ett ställe du bör vända dig om du vill låna pengar snabbt utan krav.

Vad är okej att låna pengar till?

Vad är okej att låna pengar till?
Vad är okej att låna pengar till?

Det finns en gyllene regel när det kommer till att låna pengar och den lyder “låna aldrig för att konsumera”. Det betyder att man i allra högsta grad bör undvika att låna pengar till exempelvis resor eller restaurangbesök.

Men ibland så har man inte särskilt mycket till val när det handlar om att låna pengar. Ibland så behöver man låna pengar till bil, eller så behöver man nödrenovera någonting. Att låna till saker som är nödvändigt eller som kan höja värdet på ens bostad är två exempel på lån som kan vara en bra sak att låna till medan det är allt annat än optimalt att låna till ens charterresa.

Självklart är det alltid du som bestämmer, men om du bara behöver låna någon tusenlapp så kan det vara klokare att låna pengar utan ränta från familj eller vänner.

Även om det går att låna pengar snabbt bör du tänka igenom ditt beslut noga

Ett lån är inte någonting som man bör teckna upp sig på utan att första noga ha tänkt igenom sitt beslut. Det är ett tungt ekonomiskt ansvar och kommer med en lång rad skyldigheter.

Se därför till att du bara lånar pengar för sådant som verkligen är nödvändigt, samt att du har sett till att du har budgeterat för att kunna betala av ditt lån. Se också till att du har fått den bästa möjliga räntan på ditt lån.

Det är väldigt onödigt att betala mer än vad man behöver, även om det man köper är en nödvändig utgift.  Genom att jämföra olika lån och också sätta upp en budget så ger man sig själv bäst möjliga förutsättningar att ens ekonomi klarar sig starkt igenom Avbetalningsperioden.