Att döpa eller inte döpa

Valen är idag lite fler än för bara 100 år sedan, och det är kanske både på gott och ont. Möjligheten att kunna välja själv är såklart roligt men ibland kanske det kan kännas enklare att bara göra ”som man alltid har gjort”.

Idag vet man inte lika lätt vad man ska göra när ett nytt barn kommit till världen. Man blandar religioner och traditioner mer och mer när allt fler flyttar globalt, och kanske finns det flera religioner i familjen. Låt oss därför tillsammans gå igenom skillnader och likheter på ett dop och en namngivningsceremoni, och bena ut vilket som passar bäst för dig.

Dop

Dopet är ett sakrament som går långt tillbaka i historien och är förknippad med glädje. Under dopgudstjänsten välkomnar man barnet in i Guds familj. Barnet tar också emot Jesu ord:

Jag är världens ljus. 

Den som följer mig ska inte vandra i mörkret 

utan ha livets ljus. 

Joh 8:12

Dopgudstjänsten bygger prästen efter en särskild struktur, med vissa delar som görs mer personliga. Det kan vara val av psalmer, texter eller annan musik. Prästen läser ur bibeln och de församlade ber. Därefter ber man om Guds beskydd för barnet, som man då nämner vid namn för första gången.

Det som kanske förknippas allra mest med ett dop är när prästen häller en aning vatten över huvudet på barnet.

Namngivningsceremoni

Detta är en ceremoni som är utan de regler och struktur, till skillnad mot det klassiska dopet. Det ger en stor frihet att skapa sin egen dag. Det finns inget egentligt rätt eller fel i en namngivningsceremoni. Detta passar för den som inte är medlem i Svenska Kyrkan eller inte vill hålla ett kristet dop för sitt barn av olika anledningar.

Vattnet är en viktig nyckel i dopets sakrament, och många väljer att använda vatten även under en namngivningsceremoni, dock saknar det då samma heliga betydelse. En del väljer att placera en blomsterkrans på barnets huvud eller plantera ett fruktträd.

Kort sagt är valen oändliga och det går att skapa en riktigt minnesvärd dag tillsammans.

Fadder och andra likheter

En gemensam nämnare är dock att man utser Gudföräldrar, eller faddrar. Deras uppgift är att ta hand om barnet utifall något händer med föräldrarna. Utöver det är gudföräldrarnas uppgift rent historiskt att vara andliga vägledare till barnet och finnas för att kunna diskutera andlighet i alla dess former.

Även om den kyrkliga biten av dopet är väldigt strukturerat, kan dopfesten efteråt vara vad som helst. Många väljer att bjuda på fika; doptårta och kakor, kaffe och saft. De flesta använder någon form av dop dekoration; ballonger, blommor eller annat. Detta man även för en namngivningsceremoni. Andra likheter kan vara

  • Gästbok. Gästerna signerar och skriver något om sig själv eller något speciellt minne från dagen
  • Program. Tryck upp ett program så att alla gäster kan följa med på vad som händer
  • Gåvor. Barnet får särskilda gåvor, så som silverskedar med sitt namn ingraverat eller smycken.
  • Dekorationer. Lokalen brukar kunna dekoreras med blommor, ballonger eller annat som önskas. Tar man reda på barnets namns betydelse kan man använda det som tema.
  • Fika. Något vi svenskar uppskattar mer än något annat måste vara fika. Så även på ett dop eller en namngivningsceremoni. En klassisk tårta med barnets namn och datum eller kanske hembakta kakor från mormor/farmor.
  • Tackkort. Efter dopet eller ceremonin är avklarad, uppskattar följaktligen många att få ett tackkort i brevlådan, där deras närvaro den dagen uppmärksammas och tackas.

Vad bör jag tänka på

Oavsett om du väljer att ha ett klassiskt dop med följande dopfest, eller om du vill ha en namngivningsceremoni för ditt barn, är det därför en god idé att planera noga och i tid. Fundera ut vem som ska bjudas och följaktligen vem som ska frågas att bli fadder? Det här är för många en stor ära. Vad som är viktigt för barnets skull är att det är en person som kommer naturligt finnas i deras liv. Somliga väljer att anlita en fotograf för att ha proffsiga bilder från dagen. Oavsett är det givetvis allra viktigast att ha trevligt!