Alexandra Dahlström i Fucking Åmål – före sin tid med protest mot sexism

”Fucking jävla kuk-Åmål” skrek hon och rörde runt ordentligt i grytan bland fördomar och sexism. 
Alexandra Dahlström fick inte bara sitt stora genombrott som skådespelare i rollen som Elin i filmen Fucking Åmål. Endast 15 år gammal gjorde hon även en betydande insats för hbtq-personer och ifrågasatte sexismen i filmbranschen nästan 20 år före den omvälvande Me too-rörelsen. 

Korta fakta om Alexandra Dahlström

Fullständigt namn: Lena Marina Alexandra Dahlström
Känd som: Skådespelare, regissör och manusförfattare
Ålder: Fyller 39 år den 12 februari (19840212-7529)
Längd:155 cm
Bor:Hallandsgatan 32 i Stockholm

Alexandra Dahlström belönades med guldbagge

Det var en höstkväll 1998 som Lukas Moodyssons ungdomsdrama Fucking Åmål för första gången rullades ut på vita duken. Filmen handlar om Agnes (Rebecka Liljeberg), en nyinflyttad och ensam sextonåring som förälskar sig i Åmåls populäraste tjej Elin (Alexandra Dahlström). På sin födelsedag får Agnes besök av Elin som kysser henne efter en vadslagning, men snart inser att det handlar om något mer.

Moodyssons debutlångfilm blev succé på både hemma- och bortaplan och utsågs bland annat till bästa film på Berlins filmfestival, Guldbaggegalan och Rotterdams internationella filmfestival.

Även för Alexandra Dahlström kom filmen att bli en betydande milstolpe i karriären. Hon och Rebecka Liljeberg fick varsin guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll. 

Tystad av Loa Falkman

Fucking Åmål kom i en tid när homosexualitet var på väg att normaliseras på allvar i det svenska samhället. Filmen blev ett betydande stöd för unga hbtq-personer som ville våga stå upp för sig själva. Alexandra Dahlström skrev även historia i en annan politisk fråga. När hon tog emot sitt pris på Guldbaggegalan 1999 passade hon på att ge en känga åt utseendefixeringen och sexismen i branschen.

Protesten togs inte emot med blida ögon av de manliga kollegorna på scen. Konferencier Loa Falkman gick till och med så långt att han försökte tysta henne genom att kalla henne “mitt lilla hjärta”. Men efter galan fick Alexandra Dahlström prata till punkt med journalisterna. 

Hyllad och tackad på Instagram

Nästan 20 år senare dundrade Me too-rörelsen igång i Sverige och ett 70-tal kvinnliga skådespelare utförde liknande protester på Guldbaggegalan 2018 – utan att bli avbrutna. Kollegan Mia Skäringer hyllade Alexandra Dahlström på Instagram för sitt mod att prata om sexism i filmbranschen långt före sin tid. 

I en intervju beskriver Alexandra Dahlström hur upprörda många killar blev under hennes banbrytande tal den där Guldbaggegalan 1999. Idag är hon tacksam och stolt över sin insats. Hon är även tacksam över att hon långt senare äntligen fick uppbackning av sina kvinnliga kollegor.

En annan nämnvärd händelse i Alexandra Dahlströms arkiv är hur Fucking Åmål marknadsfördes i Ryssland, hennes mammas hemland, inför premiären i landet. Skådespelerskan var inte naken på affischerna –  men inte långt därifrån. Hon avbildades i svart bikini. Något som gjorde henne förbannad eftersom hon inte ens bar bikini i filmen. Och även dessa protester gav resultat. Enligt uppgift målades bikinin över och fick bli en svart klänning istället. 

Roll i julklassikern Tomten är far till alla barnen

Alexandra Dahlströms allra första roll var i filmen Sanning eller konsekvens med premiär 1997, alltså året innan hennes stora genombrott med Fucking Åmål. Därefter har hon medverkat som skådespelare i en lång rad filmer: 

Alexandra Dahlströms välspäckade CV

Alexandra Dahlström har många spännande strängar på sin lyra. I dramat Lilja 4-ever (2002) var hon rollsättare. I dokumentären All we have is now (2014) agerade hon både regissör och fotograf. 

Övriga produktioner som Alexandra Dahlström regisserat: 

  • 2007 – Lacrimosa 
  • 2008 – Kom hit 
  • 2009 – Because the Night 
  • 2013– Fenix Bird 
  • 2013 – Den rätta 
  • 2014 – All We Have Is Now
  • 2015 – The Audition

Hon sparkade igång sin karriär som nybakad tonåring. Inte ens 40 år fyllda kan Alexandra Dahlberg stoltsera med ett CV fyllt till både höjd och bredd. Stora frågan är var vi får se henne härnäst. 2019 blev hon föräldraledig med sitt första barn. Nu väntar världen med spänning på att hennes namn ska dyka upp i en ny produktion. Blir det såpopera, musikvideo, dokumentär eller film? Alexandra Dahlström både kan och vågar överraska.

Relaterade inlägg

Dela inlägget:

Senaste inläggen

Nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad