Frida Wallberg – ett tufft boxningsliv

Boxing Gloves

Boxning har av någon anledning kallats för “the noble art of self defense”. Sporten har länge varit förbehållen manliga utövare men idag finns flera kvinnliga boxare till mångas förundran. Finns det inget bättre sätt att försvara sig, frågar vi oss. En som dragits till boxningen är Frida Wallberg.

Fakta om Frida Wallberg

Född1983
UppväxtortÅtvidaberg
SysselsättningBoxare
TitelWBC-bältet år 2010

Frida Wallberg – boxare

Den som aldrig gått upp i en boxningsring frågar sig vad som gör att sporten har en sådan dragningskraft. Att medvetet puckla på och skada en annan människa borde vara motbjudande för de flesta. Men så är det uppenbarligen inte. De som arbetar inom boxningsvärlden förnekar ständigt att boxning skulle ge upphov till allvarliga skador. Detta trots att dödsfall sker nästan årligen i världens olika boxningsringar. Vi har också sett talande exempel på boxare som vid sin ålders höst fått olika följdskador. Vi kan nämna boxare som Muhammed Ali, Floyd Patterson och vår egen legend Ingemar Johansson.

Vad får en kvinna att börja som pugilist? Att detta skulle vara en del i ett jämlikhetssträvande är tveksamt. Både män och kvinnor får sannolikt ett adrenalinpåslag, när de äntrar ringen. Publiken hjälper till i processen och självklart ligger intresse för att tjäna pengar bakom. Arrangörer, promotorer och i bästa fall boxaren kan tjäna storkovan. Men det är bara boxaren som riskerar kroppsskador. Måhända finns det också delar av publiken som blir attraherade av att se kvinnor slå varandra halvt ihjäl. 

Frida Wallberg är en boxare med familj, barn och pojkvän. Och med den bakgrunden ifrågasätter delar av allmänheten att en ung och begåvad människa kan utsätta sig för allvarliga boxningsskador. Men det är Fridas eget val och hon har fått betala ett högt pris. 

Frida Wallberg – karriärens uppgång och fall 

Frida Wallberg har en karriär som amatör och proffs över en längre tidsperiod:

  • Som amatör vann Frida 48 av 53 matcher 
  • Världsmästare i lättvikt
  • Proffs år 2004
  • År 2010 övertog hon WBC-bältet genom att besegra kanadensiskan Olivia Gerula 
  • Försvarade titeln 2011 mot Gerula
  • År 2012 försvarade hon WBC-titeln återigen och denna gång mot Amanda Serrano
  • År 2013 förlorade hon en match på knockout mot australiensiska Diana Prazak

I sin sista match fick Frida svåra skador och blev liggande medvetslös. Hon fördes omedelbart till Karolinska Universitetssjukhuset där hon opererades för hjärnblödning. Efteråt har hon avslöjat att skadorna blev omfattande med problem att gå, läsa och skriva. Dessutom har hon fått omfattande minnesförlust. Hon kunde dock delta i Svenska idrottsgalan 2014, där hon fick ta emot utnämningen Golden girl. 

Vid tidpunkten för knockouten levde Frida tillsammans med Robert Stridsberg, men idag har hon en annan partner. Hon har deltagit i TV-programmet Mästarnas Mästare, där hon berättat om sin karriär som boxare. Frida har också blivit intervjuad i TV4 och självklart har hon sin egen blogg.

Frida Wallberg – självbiografi

Efter sin avslutade karriär har hon skrivit en självbiografi med titeln “Alltid lite till”. Den ger en inte alltför smickrande bild av kvinnlig proffsboxning. Kvinnlig boxning visade sig vara lika mycket underhållning som sport och med ett stort inslag av sexism. Boxarna uppmanades att visa upp sig i bikini och med nakna bröst. Hon menar också att proffsboxningen har haft problem med att ta emot och acceptera starka kvinnor. Proffsboxning har länge varit en arena för en värld för machomän. 

Vi får inse att inträdet av kvinnor i boxningsringen inte med automatik innebär att sporten blivit jämlik. Liknande tendenser har för övrigt förekommit i andra idrotter där damer tagit plats. För att damfotboll skulle bli publikvänlig borde damerna ha kortare shorts, föreslogs det. Förslaget avvisades och nu slår damfotboll publikrekord i parti och minut utan att shortsen har behövt kortas.