Home Blogg Bredband via fiber

Bredband via fiber

0
Bredband via fiber

Även om det fortfarande finns flera olika tekniker som kan ge dig fast bredband. Så är det fiber som är det absolut vanligaste alternativet i Sverige idag. I den här artikeln tänker vi gå igen lite intressanta fakta om hur fiber fungerar och om fördelarna och nackdelarna med just fiber bredband.

Vad är fiber bredband?

Fiber bredband är en typ av fast bredband där all dataöverföring sker via optiskt fiber som ljussignaler. Fibern är tillverkad i glas eller plast och är lika tunt som ett hårstrå. Den optiska fiberkabeln behöver anslutas till ditt lägenhetskomplex eller din villa. Därefter kopplas den vidare till en mediaförvandlare som gör att ljussignalerna som skickas ut förvandlas till elektriska signalerna. Som sedan ger ditt hushåll och din dator all information som du sökt. Det fungerar precis likadant åt andra hållet om du skickar information via fibern till en annan dator eller server.

Hur kan jag få fiber till mitt hem?

De flesta lägenhetshus är redan uppkopplade till fibernätet via stadsnätet eller andra öppna fibernätverk. När du går in på fiberleverantörerna kan du lätt kolla upp om din bostad är uppkopplad på fibernätet. Är du redan uppkopplade mot fibernätet är det bara för dig att välja en bredbandsleverantör. På sajten kan du även jämföra priser och hastighet på bredbanden som erbjuds.

Bor du istället i villa och inte har inkopplat fiber måste du göra det först innan du kan välja att få ditt fasta bredband via fiber. Där skiljer priset på olika kommuner därför är det viktigt att du tar reda på vad det kostar just i din hemkommun.

Fiber ger dig obegränsad data

Det bästa med fiber och andra fasta bredband till skillnad från de mobila bredbanden är att du alltid får obegränsad surf. Det enda du behöver bestämma är vilken hastighet du vill ha på ditt fiber bredband. När du ringer ett bredbandsbolag så kommer de ställa lite frågor om vad du tänker använda bredbandet till. Det är inte för att de är speciellt nyfikna utan mer ett sätt att hitta rätt hastighet för dig. Även om du enkelt kan byta hastighet senare vill de givetvis att du ska vara så nöjd med ditt bredband som möjligt.

Fördelar och nackdelar med fiber bredband

Precis som med allt annat finns det både fördelar och nackdelar även med fiber bredband.

Fördelar

  • Obegränsad datamängd
  • Via fibernätet går det stabilt och snabbt
  • Fungerar perfekt till både streaming och gaming
  • Finns väldigt utbrett i Sverige
  • Köper du rätt router har du WIFI i hela hemmet

Nackdelar

  • Kostnaden för att dra in fiber i din villa kostar mellan 15 000 – 25 000 kronor om den inte redan är ansluten till nätet.
  • Du kan inte ta med dig ditt bredband när du ska ut och resa

Fiber bredband har som sagt väldigt få nackdelar. Dessutom fungerar fiber betydlig bättre än annan internetuppkoppling vid till exempel oväder som storm, snö och regnoväder.