Är Frida Karlsson Sveriges tuffaste?

I Norge finns ett tv-program som heter Norges tuffaste. Programmet påminner lite om Sveriges mästarnas mästare – fast utan alla avdankade atleter och snyfthistorier. I stället är det unga och aktiva personer som tävlar mot varandra under svåra förhållanden. De får inte äta och inte sova och såklart är det en hel del drama. Ja, kanske låter det lite som Frida Karlsson. Det händer ju flera gånger under en skidsäsong att vi ser henne i tårar efter ett mindre lyckat lopp. 

I den senaste säsongen av Norges tuffaste var det ingen skidåkare som medverkade – och det var kanske tur. Troligtvis hade Frida sopat banan med alla norska deltagare och det är ju precis vad skidåkning handlar om. I längdspåren har Norge länge varit dominanta. Men ett ljus har nu tänts i hela skidvärlden. Det handlar inte bara om att norska skiddrottningen Therese Johaug valt att lägga skidorna på hyllan, utan även om att Frida har visat sig ha vad som krävs för att ställa sig överst på prispallen.

Tävlingsmänniskan Frida Karlsson

Frida är uppvuxen i Sollefteå och har under sitt liv ägnat sig åt mer än bara skidåkning. Hon har spelat fotboll och har även varit framgångsrik inom friidrott. Varför hon till slut valde skidåkning har troligtvis med kärleken till sporten att göra. 

Det finns skillnader mellan att utföra en lagsport jämfört med en individuell idrott. Vissa tävlingsmänniskor har svårt att förlita sig på andra. För dessa räcker det att endast behöva lägga ner energi för att analysera sin egen prestation – oavsett om det gått bra eller dåligt.

Vad beror Fridas framgång på?

Frida Karlsson har lyckats klå den norska skiddrottningen några gånger under den senaste skidsäsongen och det har varit en ren fröjd att se. Troligtvis är det inte bara Sverige som gläds åt hennes framgångar. En del säger att hon nu kommer att ta hem varenda seger eftersom norskan slutat. Det låter inte otroligt, men beror det verkligen bara på att en person slutar sin karriär? Kanske slutar norskan för att hon vet att hon nästa säsong inte skulle ha en chans mot den 11 år yngre svenskan. 

Frida är endast 23 år gammal och har redan visat hur bra hon är. Såklart är det en fördel att vara ung, men många verkar också tro att framgångarna har med Fridas vikt att göra. Att vara lätt i kroppen har visat sig vara en fördel i de längre distansloppen. Frida är 172 centimeter lång vilket är ganska långt jämfört med andra skidåkare. 

Är vikten avgörande?

Frida är hela 10 centimeter längre än Therese Johaug. Med den informationen är det ganska enkelt att räkna ut att Frida Karlsson knappast når ner till Thereses antagna 46 kilo. Det är bara inte möjligt. Trots det har Frida en lätt kropp. Det som går att hitta när man söker på nätet är att Frida väger kring 64 kilo. Men det finns en del som ifrågasätter den siffran och tror att hon väger betydligt mindre.

Förutom längd och vikt så jämförs Frida ofta med de allra bästa skidåkarna. I denna kapacitetssport är det fler faktorer än vikt som har betydelse. Syreupptagningsförmåga, talang och teknik är också viktiga delar – om inte helt avgörande. Utan bra resultat inom dessa områden finns det ingen chans att mäta sig med elitskiktet. Därmed är det omöjligt att säga att det endast är vikten som spelar roll – även om den såklart har en viss roll. 

Därför pratas det om Frida Karlsson

Det pratas väldigt mycket om just Frida Karlsson. Trots det finns det andra svenskor som till och med presterat bättre än hon. Våra svenska damer kammade hem flera OS-guld under förra säsongen och andra var inte med alls på grund av skadeproblem. 

Ja, något vidare OS blev det faktiskt inte för Frida. Anledningarna till det kan vara flera. Men bristen på kapacitet är inte en av dem. Snarare var det en bristande uppladdning som förstörde hennes OS-drömmar. 

Även om förra säsongen inte blev som förväntat så är det ändå många som pratar om henne. Varför? Jo, för att hon är en av få som faktiskt lyckats övervinna det som länge känts som omöjligt. Hon har vid några tillfällen besegrat en av de största skidåkarna genom alla tider. Det är i sig själv en merit som vem som helst i skidvärlden skulle vilja skriva upp på sitt CV.

Frida har också flera gånger visat på ett starkt psyke. En del säger att inställningen är hela 90 procent av framgångarna. Om det finns någon som helst sanning i påståendet så är det stor chans att Frida kommer lyckas uppnå det hon siktar mot – att bli bäst i världen.

Framtiden som skidåkare

Återigen – Frida Karlsson är snart 23 år fyllda och har enligt sin kroppslängd en lätt kropp och hennes viljestyrka är stark. Hon söker utmaningar och utvecklingsområden. Likt andra elitidrottare är hennes mål skyhöga. Och varför skulle hon inte lyckas? Hon har ett helt supportteam bakom sig och hela svenska folket håller på henne. 

Frida har hela paketet för att bli en utomordentlig skidåkare och hon har en hel skidkarriär framför sig. Om motivationen håller i sig har hon minst två OS kvar att se fram emot och ännu fler VM. Äntligen har den svenska längdskidåkningen en hoppfull framtid.