Vilket smör är bäst för kolesterolet

Vilket smör är bäst för kolesterolet?

Om du bekymrar dig över kolesterolnivåerna kommer du kanske att fråga dig själv ”vilket smör är bäst för kolesterolet?”. Lugn, vi ska reda allt ut!

Är smör dåligt för kolesterolet?

Tidigare har det påståtts att smör skulle vara dåligt för kolesterolet på grund av dess höga innehåll av mättade fetter. Nutida forskning har däremot omvärderat detta och visar att det inte nödvändigtvis är smörets fel och att det finns andra faktorer att ta hänsyn till.

Med hjälp av en ny användbar tabell kan vi tydligare förstå vilket smör som kanske passar bäst för dina behov och hur varje typ påverkar ditt kolesterol.

Smör Mättade fetter Kolesterolpåverkan
Osaltat smör 51g/100g Moderat
Ekologiskt smör 52g/100g Låg
Margarin 20g/100g Hög
Oljesmör (blandning) 25g/100g Låg

Så, vilket smör är bäst för kolesterolet?

Om du ser till faktorer som mättat fett och hur maten påverkar kolesterolnivåerna, är oljesmör en bra kandidat, följt av ekologiskt smör, enligt vår tabell. De har båda låg påverkan på kolesterolet trots sitt relativt höga innehåll av mättat fett.

Är smör det enda alternativet?

Absolut inte! Det finns alternativ för smör som avokado och kokosolja. Det är dock viktigt att komma ihåg att balans i kosten är nyckeln till god hälsa. Så nästa gång du gör frukost, kanske överväger du vilket smör som är bäst för ditt kolesterol? Ofta svaret är: det som du njuter av mest i måttliga mängder.

Relaterade inlägg

Dela inlägget:

Senaste inläggen

Nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad